Цял живот ги използваме грешно, а с негова помощ всичко е толкова лесно и бързо

Цял живот ги използваме грешно, а с негова помощ всичко е толкова лесно и бързо

Advertisement:

За да улеснят живота ни, учените постоянно измислят нови многофункционални устройства. От много години използваме фолио и пергамент за печене . Без тези изобретения е почти невъзможно да си представим приготвянето на месо, зеленчуци и различни сладкиши.

Най-често дори не се замисляме коя чиния е най-подходяща за фолио и за коя за пергамент, обикновено изборът пада върху това, което ни е под ръка. Оказва се, че не всичко е толкова просто, изборът на подходящ материал може значително да повлияе на качеството на подготвения продукт. За да поставим всичко на мястото си, ще споделим с вас тънкостите на използването на алуминиево фолио и хартия за печене.

Advertisement:

Кога да използвате фолио и кога да печете с хартия

зеленчуци

Алуминиевото фолио издържа на високи температури . Ако печете зеленчуци при температура над 210 градуса, препоръчваме да използвате фолио. Ако имате само пергамент под ръка, намажете го със зехтин. С този трик зеленчуците ще станат по-сочни и вкусни.

Също така си струва да увиете зеленчуците във фолио, за да станат меки. Ако предпочитате хрупкави , по-добре е зеленчуците изобщо да не ги увивате.

Пиле или пуйка

Плътното фолио е най-добро за птиците . С негова помощ месото ще остане сочно и ще се готви много по-бързо. Препоръчваме да поставите пилешко или пуешко върху фолиото, да намажете месото с растително масло, да настържете с подправки и да увиете птицата в друг слой фолио, така че да останат 2 малки дупки за въздух във фолиото. 30 минути преди готвене извадете фолиото от месото. Благодарение на този трик птицата ще  покафенява и ще бъде добре изпечена.

риба

Всичко зависи от вида на рибата и как я приготвяте. Ако искате да приготвитесьомга поставете рибата в „джоб“ пергаментова хартия, след това добавете зеленчуци, подправки и малко лимонов сок. Хартия за печене няма да позволи на влагата да се изпари и ще помогне на рибата да се накисне в ароматите на подправки.

За да изглежда рибата розова, е по-добре да я печете във фолио, което може да издържи на високи температури.

 

курабийки

За бисквитките определено е по-добре да използвате пергамент. Така може да се печете равномерно, да не се счупват и да не се напукват. Ако решите да печете сладки на фолио, бъдете готови за факта, че те могат да пълзят навън и след изсъхване станат малко по-тъмни, отколкото сте очаквали.

 

пайове

Обикновено за приготвянето на такива десерти сладкарите използват кръг, предварително изрязан от пергаментова хартия, а стените на формата са намазани с масло или поръсени с брашно. Това е правилно, защото повърхността на тортата трябва да е гладка. От фолиото на десерта може да останат ненужни гънки и неравности.

Но! Това правило не важи за браунита, тъй като тортата традиционно се пече в правоъгълна форма и се нарязва на квадратни парчета. Покрийте формата с фолио, покривайки страните му. Много е удобно, фолиото ще вземе необходимата форма, а в края на готвенето можете да получите тортата, като просто издърпате краищата на фолиото .

Надяваме се, че сте научили нещо ново и полезно. Споделете тази полезна информация с приятелите си!

Advertisement: