Приказна красота: Как изглеждат саудитските девойки без хиджаб (снимки)

Приказна красота: Как изглеждат саудитските девойки без хиджаб (СНИМКИ)

Когато ги виждаш без тези черни одежди, разбираш защо мъжете толкова безапелационно изискваха те да носят строг хиджаб и да си крият лицата от всички. 

Повечето от младите саудитки са удивително красиви и много често невероятно притегателни. Докато в Саудитска Арабия господстваха строгите шериатски норми по отношение на облеклото, за красотата на саудитките никой не можеше да се досети освен ако не е жена, която да има възможност да види местните девойки без прикрити лица.

Advertisement:

И ако по-рано в Саудитска Арабия беше невъзможно да се срещне жене без черни дрехи и с открито лице, то сега благодарение на прокрадващата се либерализация, не малко саудитски жени стават по-открити и по-малко консервативни по отношение на облеклото. Много престават да носят никаб, някои свалят черния хиджаб, заменяйки ги с други тоалети – по-привлекателни, макар и все още доста строги.

Картина, подобва на тази, става все по-привична, когато по улиците в Саудитска Арабия може да бъдат срещнати жени с открити лица заедно с консервативни девойки в никаби.

Засилва се тенденцията все повече млади жени да си откриват лицата и показват косите, които по-рано криеха под забрадка, дори ако не си прикриваха лицето с никаб.

Сега много девойки изоставят хиджабите и ги заменят с модни тоалети и дизайнерски забрадки. И действително са красиви, когато свалят вековните черни покрови.

Advertisement:

Тук-таме по улиците на Рияд може вече да се срещнат и жени без забрадки върху косите. Но най-вероятно това са чужденки. Което също е крачка напред, защото до неотдавна и чуждите поданички също трябваше да носят забрадка и черна абая.

Тези промени в Саудитска Арабия станаха възможни след като през март 2018 г. престолонаследникът принц Мохамад бин Салман обяви, че жените в Саудитска Арабия занапред няма да са задължени да покриват главите си и да носят черна абая, при условие, че облеклото им е „скромно и благоприлично“.

Законите са много ясни и са залегнали в шериата: жените носят скромни и благоприлични дрехи, както и мъжете, казва принцът реформатор. Това обаче не уточнява специално черна абая или черно покривало за главата – решението изцяло е оставено на жените, които сами да решат какъв вид скромно и благоприлично облекло да изберат да носят, добавя той.

По-късно високопоставен саудитски духовник каза, че жените трябва да се обличат скромно, но не е задължително да носят абая.

След като Мохамад бин Салман бе обявен за престолонаследник, в ултраконсервативната Саудитска Арабия започна процес на увеличаване на правата на жените – позволено им бе да посещават публични спортни прояви, а от лятото – и да шофират. Прокуратурата на Саудитска Арабия също започна да приема на работа жени.

На 8 март 2018 г. група саудитки дори отбелязаха в Джеда Международния ден на жената, като се възползваха от едно новопридобито право – бягаха за здраве, без да обръщат внимание на слисаните минувачи.

 

Advertisement:

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *