Каролев с експресен коментар за сделката с „Фолксваген“: България може да спечели огромния завод

Каролев с експресен коментар за сделката с „Фолксваген“: България може да спечели огромния завод

Advertisement:

 

Сделката около новия завод на „Фолксваген“ и локацията му се превърна в поредната дъвка на всякакви експерти.

loading…

Advertisement:

От сутрин до вечер се говори къде и как ще бъде изграден заводът, като незнайно защо при все още невзето решение, куп родни медии продължават да твърдят, че Турция е спечелила.

С множество материали агенция ПИК развенча всички фалшиви новини около въпросните твърдения, а медията ни единствена излъчваше на живо пресконференцията на „Фолксваген“, където също стана ясно, че краен победител все още няма.

Именно това накара икономистът Владимир Каролев да напише, че политиканстването на тема „Фолксваген“ ще досъсипе и останалите шансове на страната ни.

Ето какво написа той:

Политизирането на гърба на темата Фолксваген ще досъсипе и останалите ни шансове. Всякакви философии от Цацаров през Путин до техникумите са абсурдни. На този етап има 2 приоритетни локации с водеща Турция и резервна България.

България е резервна, защото де факто е осигурила 0 евро държавна помощ. Ако и когато това се промени, съм почти сигурен, че ролите ще се обърнат. Ако се промени.

Ако не се промени, ще създадем не само огромен проблем за себе си, но и за Фолксваген – който смята, че те умират от кеф да правят завод под руски ракети, американски и европейски санкции и без ясна логистика до Германия, трябва да си пие аспирина по-рано сутрин.

Що се отнася до правилата на ЕС за държавната помощ – кофти са, но могат да бъдат заобиколени. Както го направи Унгария и спечели миналата година завода за BMW (те също искаха в България, но отпаднахме на много ранен етап, поради бездействие).

Както не е зле да се проведе и директен разговор с Юнкер дали пък измежду партийните боричкания и шашмалогии, някой не се притеснява, че европейските индустриални инвеститори отиват в Азия?

И ако Фолксваген изнесе втория си най-голям завод в света извън Европа, какво ще спре Ситроен, Пежо, БМВ, Даймлер, Байер и останалите да направят същото? А Турция да не би пък леко да нахалства, искайки хем да е в митническия съюз, хем да краде инвеститори с държавни субсидии?

Сега няма място за отчаяние, а за реална политическа работа. Криво-ляво имаме 40-50 дни.

Източник: bradva.bg

Advertisement: